Gespiegeld worden door je EIGEN paard

eigenpaard
Paardeneigenaar, paardenverzorger, pensionuitbater, … elkeen die maar iets met een paard heeft: Dit bericht is voor jou.
Mijn concept ‘Gespiegeld worden door een paard – zo werkt het’ heeft al ontzettend verrijkende inzichten gebracht. Onze 3 zwarte viervoeters Akosa, Pegase en kleine Bo dringen tot menig mens door en dit doet zichtbaar zijn werk. Bedankt, lieve schatten.
Ik heb dit concept uitgebreid voor eigenaren en paard en ook hier heb ik reeds talrijke (p)aardige mens & paard koppels ontmoet.
Het doet mij goed een duwtje in de rug te zijn door spiegels aan te reiken en inzichten te brengen die deze unieke band versterken. Ons paard heeft ons zoveel te vertellen, dat ene paard komt niet zomaar op je pad.
Bij een aanvraag van een coaching luidt bv. ‘mijn paard loopt mij omver’ wel vaker.
Eenmaal aan de slag wordt het duidelijker. Bij de kennismaking in de weide komt het paard ons begroeten en loopt het paard respectloos over zijn eigenaar waarbij de eigenaar een stapje achteruit doet. Even later tijdens het bouwen van een eigen ruimte komen we al snel dichter bij wat er echt speelt en koppelen we in fases terug.
Word jij in het dagelijkse leven ook omver gelopen?
Waar ligt jouw grens en wordt die gerespecteerd?
Hoe is het met je zelfrespect?
Na het maken van een duidelijke grens aan de bestaande eigen ruimte stapt het paard naar de eigenaar toe en stopt het net voor de grens. De eigenaar voelt zich gerespecteerd in het stellen van zijn grens. ‘Ik denk dat ik in het dagelijkse leven helemaal geen grenzen heb, laat staan dat ik ze stel’, klinkt het.
In een andere situatie gooide het paard de achterbenen in de lucht en ging het op de vlucht. Daadwerkelijk gaf het paard op dat moment aan dat er iets met teveel druk werd gevraagd en dat dat voor hem teveel was.
Ben jij gevoelig voor druk?
Loop jij weg als er teveel druk gelegd wordt?
En verder: leg jij jezelf soms teveel druk op?
Bij het bouwen van een ‘drukloze’ ruimte stapte het paard met laag hoofd naar zijn eigenaar toe en ging het liggen. De druk was van de ketel en de rust was teruggekeerd, voelde de eigenaar. ‘Rust, ik heb zoveel rust nodig’.
Dit zijn basisthema’s in zelfzorg.
Luister naar je paard. Je paard is paard en jij bent jij – wat kan je paard je leren? Wat hebben jullie nodig, wat zijn jullie behoeften – luister je er voldoende naar?
Ik leer je hoe je je paard als spiegel kan inzetten. Enerzijds koppelen we het paardspecifiek gedrag terug, anderzijds kan je paard ook reageren op emoties / energie die bij jou op dat moment aanwezig zijn.
Observator als ik ben kriebelt het om je deze spiegels cadeau te doen. Iemand zei mij onlangs: ‘Ik ben zo bang voor het moment dat mijn paard er niet meer zal zijn’. De lading die deze zin dekt gaat verder dan ‘zonder paard komen te staan’. Het is net daar dat ik een meerwaarde wil betekenen.
Voor alle duidelijkheid: ik kom op verplaatsing bij jou en je paard / verzorgpaard / … Indien er mensen zijn met wie je de huisvesting deelt en die wensen aan te sluiten na/voor jou, dit is eveneens mogelijk.