Het belang van respect in een relatie

blog3

 

Zoals ik had vermoed, heeft de komst van Pégase heel wat in beweging gebracht. De ontmoeting tussen Akosa en hem was mooier dan ik kon wensen. De paardjes maakten zonder ook maar enige vorm van agressie contact met elkaar, geen slaande benen, geen gebijt, … Na 2 dagen kon zelfs het koordje tussen hen weg. Akosa leek op het eerste zicht de bovenhand te hebben in de kudde zoals we hadden gedacht, maar het kon uiteraard nog alle kanten op.

En toen, een dag of 2 later, volgden de eerste rangordesignalen …

Pégase dreef Akosa weg van bij het eten.
Akosa moest wijken toen we op de weide kwamen.
Akosa kon niet in haar stal gaan staan.

Op een gegeven moment week Akosa niet van bij het hooi en duwde Pégase haar met zijn poep in een hoekje, waarna zij de hooibak in sprong en er langs de andere kant weer uit wipte.

Dit heeft mij erg gegrepen. Nee, niet het paardengedrag op zich, wel de trigger die er voor mij onder zat. Een grote trigger blijkbaar, want de dag erop ben ik opgestaan en heb ik de hele voormiddag mijn tranen niet kunnen bedwingen, niet goed wetende wat er aan de hand was. Gespiegeld worden door een paard, ja, zo gaat dat dus.

Toen ik Akosa zag wijken, kwamen er opnieuw veel gevoelens naar boven.

‘Ik moet mijn veilige plek verlaten …’
‘Ik moet wijken of ik vang een klap …’
‘Ik moet mijn geluk aan de kant zetten …’
‘Ik word gevraagd mezelf op te geven …’
‘Ik ben dus gelukkig alleen en heb geen man nodig …’

Vanuit een diepere laag voelde ik ook een boosheid opkomen, het voelde alsof er een indringer was die mij alles zou afnemen. Logisch ook dat ik dit voelde als ik kijk naar mijn laatste relatie en de agressieve manier waarop werd geprobeerd me van mezelf te beroven. Maar dit gevoel mag mij echter niet weerhouden mij te blijven open stellen.

Toch klopte er iets niet in de vergelijking. Akosa was namelijk erg tevreden met haar positie tegenover Pégase. Geen weerstand, integendeel, ik had ze nog nooit zo rustig gezien. Ze stond erbij als een echte madam, in al haar glorie en vrouwelijkheid. Bizar. Haar zachtheid was nog nooit zo uitgesproken. Het was goed voor haar zo, ze zag er zo gelukkig uit.

Even verder terug spoelen dus.
En ja, toen vond ik het verschil: RESPECT.

Ik herinner mij, toen de draad nog niet eens lang weg was, dat ze samen de track afrenden met racepaard Akosa op kop. Ze had de bovenhand, duidelijk merkbaar. Op een gegeven moment remde ze kort en hevig en zette ze zich dwars op de doorgang van de track om Pégase te belemmeren. Zou hij haar duidelijke en kordate grens respecteren? Of zou hij er recht doorheen gaan?

3 meter voor haar hield hij halt zonder meer. Hij draaide zich rustig en bleef naast haar grazen. Ze had dus zijn respect afgedwongen en ze had het gekregen!

Daar zat voor mij de shift. Kort daarna heeft zij het leiderschap doorgegeven aan een man die respectvol leiderschap neemt. En soms geeft hij het haar terug, want ze is een mentaal sterk paard en dat stelt hem gerust. Op wandeling stapt ze met opgeheven hoofd op kop en toont ze de weg. Ze zorgt voor de uitdaging, al snapt hij er soms helemaal niets van als ze als een wilde storm aan het vliegen gaat.

Samen zijn ze 2 leiders, met respect en ruimte voor elkaar, een echt koningspaar.

Ik heb Pégase bedankt. Bedankt dat hij zo’n sterke leider is. Ik heb hem gezegd dat hij het zo ontzettend goed doet, want het is niet evident om leiderschap te nemen bij zo’n indrukwekkende vrouw. Ik motiveer hem, want hij hoort erbij en hij is zoooo welkom in ons leven. Haar stal is zijn stal en omgekeerd. Er staat een extra hooibak dus ze kiezen maar of ze samen eten of apart. Ik zie hem graag en we zorgen supergoed voor hem. Met respect voor de rangorde en wat er tussen de 2 leeft, zonder hierin tussen te komen.

Wat ik uit dit alles meeneem? Heel veel, vooral over respect in relaties en hoe bepalend dat is. Soms moeten we ook eens doen zoals Akosa, van bij het begin respect afdwingen en zien of het positief beantwoord wordt. Het zou ons veel leed besparen.

Maar bovenal – als ik zie welke intense band Akosa en Pégase hebben – dan moet ik stiekem toegeven dat ik terug in de liefde geloof en dat dat de relatie van mijn dromen … wél bestaat!

Comment 1

  1. Stefaan
    augustus 22, 2019

    Liefde is het leven..communicatie mentaal fysiek en vooral gevoel is de kunst en respect vd LIEFDE en LEVEN is LIEFDE,puur en naturel,ook ikzelf heb de VROUW soms opgegeven in relaties,tot ik mezelf niks meer wijsmaak en voel dat de VROUW daar ergens is en ik haar MAN

Geef een reactie