Je kiest geen paard, het paard kiest jou

blog4

 

Deze week stuurde ik een zoekertje uit om een vriendje te vinden voor mijn merrie Akosa die in het voorjaar naar een nieuwe weide gaat.

Bij het opsommen van de eigenschappen van een vriendje dat mogelijks erg goed bij Akosa past, moet ik tot de constatatie komen dat het ook de eigenschappen zijn van de partner die bij mij past. Best een confronterend plaatje, zeker bij het besef dat deze eigenschappen heel erg tegenstrijdig zijn met pijnlijke en gewelddadige ervaringen in vorige relaties.

Maar … Iemand zei het me gisteren nog …

‘Je kiest geen paard, het paard kiest jou’

En ik weet maar al te goed waarom. Mijn merrie Akosa heeft me al zoveel geleerd en we zijn beiden zo sterk geworden samen. De spiegels die ze mij voorhoudt zijn best aangrijpend, maar doen mijn bewustzijn zo fors groeien. Onze samenwerking is de beste relatie die ik tot nu toe heb mogen ervaren. Waarom? Omdat ze start vanuit de relatie met mezelf. En verdikke, wat lijken Akosa en ik goed op elkaar.

Vroeger had ik maar 1 drive: de overlevingsmodus. Een modus waarmee ik mij doorheen alle stormen worstelde en buiten binnen haalde, maar die mij helaas niet dichter bij mezelf bracht – integendeel. Nu verkies ik de drive van het dicht bij mezelf blijven en om van daaruit kracht bij te zetten, een modus waarbij ik trouw blijf aan mezelf en mijn intentie.

Opmerkelijk hoe soms de neiging ontstaat om over te schakelen naar de overlevingsmodus en hoe snel ik dat echt ook nog kan. Precies een knopje op mijn lichaam die ik gewoon maar heb in te duwen, waar en wanneer ik maar wil. Alleen verkies ik nu de drive vanuit de verbinding met mezelf. Oprecht, echt, in alle veiligheid en vertrouwen en bovenal … vanuit mijn hart. En de overlevingsmodus, die parkeer ik zelfverzekerd en wel … als plan B.

Want … ik zal altijd een strijdster blijven. Echter is het zoals de quote zegt: ‘Choose your battles wisely, because if you fight them all you’ll be too tired to win the really important ones’.

En ja, … mijn merrie ziet het zo als je ontrouw bent aan jezelf dus het heeft geen zin maskers op te houden. Dan staat ze op afstand haar ding te doen met een tekstballon boven haar hoofd ‘verbinding verbroken’.

Geef een reactie